KAMAZ

KAMAZ- je najveći proizvođač teretnih vozila u Ruskoj Federaciji i zauzima 14 mesto u svetu po obimu proizvodnje teretnih vozila - teške klase.

KAMAZ


OSNOVNI PODACI


Grupa kompanija "KAMAZ" – predstavlja najveću automobilsku korporaciju u Ruskoj Federaciji. 16-og februara 1976. godine sa glavne montažne trake fabrike za proizvodnju vozila sišao je prvi kamski kamion. 15-og februara 2012. godine "KAMAZ" je proizveo 2-milionsko vozilo. Polovinom juna 2015. godine u Fabrici za proizvodnju automobila "KAMAZ" montirano je više od 2 mil. 154 hiljade gotovih vozila od početka proizvodnje. Jedinstveni proizvodni kompleks grupe organizacija OAO "KAMAZ" obuhvata ceo tehnološki ciklus proizvodnje teretnih vozila – od pripreme, proizvodnje, montaže automobilske tehnike i automobilskih komponenata do plasmana gotovih proizvoda i servisnog održavanja. U sastav grupe tehnološkog lanca ulazi 12 velikih fabrika za proizvodnju automobila. Na industrijskoj parceli u gradu Naberežnie Čelni smeštena su preduzeća: Metalurški kompleks (livnica i kovačnica), Fabrika motora (ZD), Fabrika za presovanje ramova (PRZ), Fabrika automobila (AvZ), Fabrika za proizvodnju remontnog alata (RIZ), Industrijski park "MASTER". Danas grupa organizacija "KAMAZ" u svom sastavu ima više od 150 organizacija, koje se nalaze u Rusiji, ZND i inostranstvu. Prema podacima od 01.06.2015 godine u pogonima i filijalama (firmama kćerkama) OAO "KAMAZ" radi 42 299 radnika.

PROIZVODI


OAO"KAMAZ" proizvodi širok asortiman teretnih vozila: kamioni (preko 40 modela, preko 1500 kompletacija, vozila sa volanom na desnoj strani), prikolice, autobusi, traktori, motori, pogonski agregati i razne vrste alata. "KAMAZ" je tradicionalno pozicioniran na tržištu teretnih vozila, čija ukupna masa iznosi od 14 do 40 tona. Tokom poslednjih godina asortiman proizvoda je proširen novim modelima i grupama vozila – od gradskih dostavnih kamiona do kamiona velike nosivosti za eksploataciju u sastavu vučnog voza ukupne mase do 120 tona. U proteklom periodu izvršeno je poboljšanje tehničkih i korisničkih karakteristika vozila – kako putem primene autokomponenata vodećih proizvođača, tako i putem primene KAMAZ-ovih originalnih modifikacija.


KVALITET


Stvaranje kvaliteta proizvoda, koji će po svojim parametrima biti konkurentan, i koji će zadovoljavati zahteve i očekivanja korisnika, glavni je cilj OAO "KAMAZ" u sferi kvaliteta. Sistem menadžmenta kvaliteta OAO "KAMAZ" zadovoljava zahteve međunarodnog standarda ISO 9001:2008, nacionalnog standarda GOST ISO 900-2011 i industrijskog standarda GOST PB 0015-002-2012.


KORISNICI VOZILA KAMAZ


Korisnici vozila KAMAZ su - preduzeća iz svih privrednih grana, koja koriste teretna vozila, kamione, koja se bave prevozom roba, regionalna i gradska automobilska društva u Rusiji i zemljama tradicionalne prodaje, velike korporacije, državna preduzeća i ustanove, jedinice i ustanove specijalnih službi. Najveći korisnici proizvoda OAO "KAMAZ" su – "GAZPROM", "LUKOJL", "SUEK", "TNK" i drugi.