Istorija

Preduzeće „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. je zavisno društvo Kompanije „PROGRES“ AD.

ISTORIJA


Razvoj Preduzeća „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. je tesno povezan sa istorijom razvoja Kompanije „PROGRES“ AD koja je osnovana 30. maja 1952. godine pod nazivom „PROGRES“ Generalna trgovačka zastupništva, Beograd. U toku svog postojanja Kompanija je menjala oblike organizovanja i usklađivala je svoje poslovanje i organizaciju sa važećim zakonima. U skladu sa tim se menjao i statusni naziv današnjeg Preduzeća „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o., pa je od 1972. godine poslovalo kao OOUR „AUTOKUĆA“, zatim kao Direkcija „PROGRES AUTOKUĆA“, a od 2003. godine posluje pod današnjim nazivom Preduzeće „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. Kako se razvijala Kompanija „PROGRES“ AD (1991. godine promet je bio 1,7 milijardi USD), tako se razvijalo i Preduzeće „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. Osnovna delatnost Preduzeća „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. vezana je za automobilsku industriju.


Pored zastupanja (u vreme bivše SFRJ) najvećih izvoznika (oblast automobilske industrije) iz bivšeg SSSR (AVTOEXPORT, ZAPČASTEXPORT), „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. je negovala odnose složene kooperacije sa inostranom i domaćom automobilskom industrijom. Spoljnotrgovinska razmena u iznosu od nekoliko stotina miliona USD u periodu do raspada kako SFRJ, tako i SSSR je omogućila proizvođačima sa teritorije tadašnje SFRJ da isporučuju partnerima iz SSSR-a komponente za prvu ugradnju (kočiona pneumatika, hidraulika, zaptivni materijali, gumeno-tehnička roba, svetlosna i elektro oprema, filteri, dekorativna plastika itd.). Pored te saradnje, „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. je bila prisutna na tržištima Zapadne Evrope, Bliskog Istoka, Australije, gde se izvozila široka lepeza roba (svećice, elektro oprema, maziva, autogume, akumulatori, amortizeri, vanbrodski i kamionski motori, viljuškari, kranovi itd.). Preduzeće „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. je bilo zastupnik najvećih proizvođača kamiona i putničkih automobila, i to:

- Damperi „BELAZ“ i „KRAZ“

- Kamioni „KAMAZ“, „KRAZ“ , „MAZ“

- Putnički i terenski automobili „UAZ“, „ALEKO“, „TAVRIJA“

U novijoj istoriji najznačajniji poslovni uspeh Preduzeća „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. je svakako uspostavljanje saradnje sa najznačajnijim proizvođačem u oblasti automobilske industrije iz JUŽNE KOREJE Kompanijom „HYUNDAI“, koja je prekinuta kao posledica odluke tadašnjeg Ministarstva finansija RS da ne dozvoli Kompaniji „PROGRES“ AD uplatu zastupničke provizije HYUNDAI-u za ekskluzivnu distribuciju automobila HYUNDAI na teritoriji koja je bila definisana potpisanim Ugovorom. Drugi značajan projekat jeste saradnja sa renomiranim proizvođačem vozila iz Narodne Republike Kine, Kompanijom „SHUANGHUAN“, pri čemu smo bili jedno od prvih preduzeća sa prostora Republike Srbije u ostvarenju saradnje sa proizvođačima iz Kine u oblasti automobilske industrije. Razvoj započete saradnje je onemogućen velikom svetskom ekonomskom krizom koja je najviše pogodila automobilsku industriju. Ali, uprkos svim teškoćama i preprekama koje su se pojavljivale i koje su sa svih strana ugrožavale razvoj, a pre svega opstanak Preduzeća „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. u poslednjih 10-ak godina, sa ponosom možemo reći da su nas samo usporili u razvoju, ne i zaustavili, jer je Preduzeće „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. pokazalo svoju vitalnost i nastavlja da ŽIVI I RAZVIJA SE.

Tome doprinosi neprekinuta saradnja započeta još 70-ih godina prošlog veka sa najznačajnijim proizvođačem kamiona u Ruskoj Federaciji, Kompanijom „KAMAZ“ i najznačajnijim proizvođačem terenskih vozila iz Ruske Federacije, Kompanijom „UAZ“, koji su u Preduzeću „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. prepoznali pouzdanog i sigurnog partnera.

Posebno smo ponosni što smo u prethodnom periodu uspevali da plasiramo širom sveta proizvode domaćih proizvođača komponenata za automobilsku industriju i na taj način potpomognemo njihov razvoj, a u poslednjih 20-ak godina (sankcije, ratovi) njihov opstanak. U tom segmentu poslovanja najznačajniji partneri su bili: PRVA PETOLETKA, MIN, ZASTAVA, UTVA, GUMAPLAST, GOŠA, UTENZILIJA, TRAYAL, IKARUS-FAO, DMB itd.


SADAŠNJOST


Preduzeće „PROGRES AUTOKUĆA“ d.o.o. danas kao ovlašćeni diler i zastupnik snabdeva tržišta Srbije, Makedonije , Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske sa proizvodima (kamioni, autobusi, terenska vozila, specijalna vozila) fabrika „KAMAZ“ i „UAZ“. Servisiranje u garantnom i vangarantnom roku se obavlja u modernom i opremljenom servisno-tehničkom centru Preduzeća u Beogradu, Pančevački put 47. Servisiranje obavljaju specijalisti koji su prošli obuke u servisnim centrima proizvođača vozila i čija edukacija se odvija kontinuirano. Na istoj lokaciji se nalazi i veliko skladište rezervnih delova koje je kompjuterski vođeno i automatizovano. Rezervni delovi koji se nalaze na skladištu su originalni i nabavljaju se isključivo od fabrika proizvođača vozila.